Prilika za poticanje međunarodne suradnje

U ponedjeljak 18. prosinca 2017. godine održana je početna konferencija „Development of strategic cross-border cooperation between Letenye, Ludbreg and Prelog“ – DESCO. Konferencija je održana u hotelu Amalia, a sudjelovali su gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, voditeljica projekta Petra Međimurec i sudionici uključeni u provedbu projekta.

Projekt DESCO sufinanciran je iz Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska za programsko razdoblje 2014.-2020. Vodeći partner je Grad Ludbreg, dok u svojstvu partnera nastupaju Grad Prelog i Grad Letenye. Ukupna vrijednost projekta iznosi 263.657,80 EUR.

-Ovo je još jedan u nizu europskih projekata kojeg provodimo. Velik je to uspjeh za Grad Ludbreg. Jedan od meni zanimljivijih i važnijih EU projekata je upravo i ovaj DESCO projekt kojeg započinjemo u suradnji s gradovima Prelog i Letenye u sklopu INTERREG. Projekt je zanimljiv jer se njime ništa ne gradi, već se pripremaju ova tri grada za bolje međusobno povezivanje, suradnju i buduće zajedničke projekte kroz izradu različitih strateških dokumenata i metodologije na temelju kojih će se privlačiti europska sredstva. Grad Ludbreg i Grad Prelog će svatko za sebe razviti različite strategije koje će nam omogućiti da se bolje povežemo i surađujemo. Upravo u tom pravcu kolega Kolarek i ja već duže vrijeme razgovaramo da bez obzira što nas razdvaja i rijeka Drava i županijske granice, možemo puno toga napraviti zajedničkim snagama i pokazati da se gradovi mogu povezati gospodarsko i kulturno. Rezultati ovog projekta su posebno vrijedni. U projekt se uključuje cijela poduzetnička zajednica, od klasičnih poduzetnika, inkubatora, poljoprivrednika, oni koji se žele baviti turizmom kao poduzetništvom i to je ono što treba i Prelogu i Ludbregu, da se ta poduzetnička klima spoji i da još jednom pokažemo da su ti gradovi pravo središte razvoja gospodarstva. – rekao je gradonačelnik Ludbrega, Dubravko Bilić.

Projekt DESCO temelji se na zajedničkoj potrebi, jačanju suradnje između jedinica lokalnih samouprava i svih ostalih dionika s istim ili sličnim karakteristikama. Zbog opće ekonomske krize koja prožima većinu Europe, povezivanje između institucija, predstavnika civilnog društva, poduzetnika i širokog kruga dionika postalo je nužnost. Dionici prekograničnog područja su sumnjičavi, oni se ne usuđuju pokrenuti inicijative, zajedničke programe jer nema zajedničke i jedinstvene metodologije djelovanja. I to su glavni problemi na koje se projekt DESCO odnosi te koji će se kroz implementaciju riješiti.

-Značenje projekta je iznimno jer osim jačanja ljudskih potencijala, projekt donosi izradu strateških dokumenata koji su kasnije bitni za javljanje na razne natječaje resornih ministarstava i fondova Europske Unije. On zapravo i potvrđuje dugogodišnju suradnju između gradova prijatelja, Letenya i Ludbrega s Prelogom. Već smo zajedno odradili niz projekata i ovo je samo jedan dobar nastavak. Važna nam je i suradnja s poduzetnicima, mi u tom dijelu iznimno rastemo, uspijevamo povećati broj poslovnih subjekata, ali i broj obrtnika nam ne pada, stabilizirao se. – kazao je Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga.

Planirane aktivnosti projekta odnose se na uspostavu alata za prekogranično povezivanje poduzetnika, poljoprivrednika, instituta, jedinica lokalne samouprave, predstavnika civilnog društva, obrazovnog sektora, obrta, instituta te ustanova za obrazovanje, identifikaciju zajedničkih interesa i problema kako bi se projektni partneri mogli usmjeriti na kritična i zanemariva područja te ponuditi adekvatna rješenja i metodiku rješavanja inih. Sve aktivnosti projekta planirane su na način da se što veći broj građana, organizacija i ustanova potakne na pisanje i implementaciju projekata, programa i inicijativa, a to će biti omogućeno kroz razvoj zajedničke metodologije prijenosa znanja te najboljih praksi u područjima koja su usko vezana za poduzetništvo, gospodarstvo, razvoj civilnog društva, uvođenje novih tehnologija, socijalnu inkluziju i obrazovanje.