Prekogranično putovanje – Slavnonija i Baranja

Dana 07. i 08. veljače 2019. partner na projektu, Grad Letenye, organizirao je dvodnevno prekogranično putovanje u Slavoniju i Baranju u okviru projekta DESCO koji je sufinanciran iz programa Programa suradnje INTERREG V-A Mađarska – Hrvatska 2014.-2020.

Na prekograničnom putovanju sudjelovali su predstavnici uključenih partnera, Grada Preloga, Letenya i Ludbrega te predstavnici civilnog društva, javnih ustanova te privatnih subjekata iz područja uključenih gradova.

U okviru prekograničnog putovanja korisnici su posjetili su Park prirode Kopački rit iz razloga jer se u inom provode različiti projekti koji su financirani nacionalnim i europskim financijskim sredstvima.

Drugi dan putovanja korisnici su posjetili Regionalnu razvojnu agenciju u Osijeku gdje su upoznati s projektima koji se provode u području Slavonije i Baranje, a koji se odnose na sektor prekogranične suradnje, turizma, obnovljivih izvora energije, poduzetništva, energetske obnove, zaštite okoliša…

Korisnici su također posjetili Etnološki centar u Belom Manastiru, koji je primjer uspješno provedenog projekta na nacionalnoj razini. Radi se o uređenju tj. dogradnji postojeće građevine u etnološki centar i stvaranju kulturne turističke ponude. Po projektu uređen je vanjski paviljon s pozornicom, uređen je eksterijer te su postavljeni dodatni sadržaji s ciljem povećanja broja posjeta i noćenja u Belom Manastiru i okolici.  

Cilj ovog prekograničnog putovanja bio je povezati organizacije i predstavnike civilnog društva s područja Preloga, Letenya i Ludbrega i upoznati ih s primjerima dobre prakse u pisanju i provođenju projekata – rekla je voditeljica projekta Petra Međimurec.